Τώρα όμως το ζήτημα είναι πώς θα ξεσκλαβωθούμε

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται με έντονα γράμματα σημαδεύουμε όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν και σήμερα…

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΕΑΜ) – 28/10/1941

Σόλον τον Ελληνικόν Λαό, σ’ όλους τους Έλληνες που η καρδιά τους χτυπάει για το ξεσκλάβωμα της Πατρίδας μας.

Έλληνες, Ελληνίδες, Νέα Γενεά

Από τις 24 Απριλίου, η χώρα μας, ο ένδοξος και ηρωικός λαός μας ζουν σκλάβοι. Οι Γερμανοί και Ιταλοί και οι Βούλγαροι φασίστες καταχτητές ληστεύουν το βιό μας, ατιμάζουν τις γυναίκες μας και τα κορίτσια μας, δολοφονούν κατά εκατοντάδες τους άντρες. […]

Η σημερινή σκλαβιά είναι, χωρίς άλλο, η πιο βαρειά, η πιο αφόρητη στην ιστορία του Λαού μας. Κι άλλοτε όμως η φυλή μας πέρασε χρόνια σκλαβιάς, χρόνια μαύρης δουλείας. Κι αν ως τα σήμερα έζησε και θα ζήσει είναι γιατί ποτέ δεν δέχθηκε παθητικά τον ξένο ζυγό, γιατί κάθε φορά, ύστερα από κάθε σκλάβωμα, ένωνε τις δυνάμεις της και κατακτούσε ξανά τη λευτεριά της.

Κι αυτό είναι σήμερα το καθήκον μας!

Υποδουλωθήκαμε στον ξένο κατακτητή όχι γιατί μας έλειψε το θάρρος κι ο ηρωισμός, μα γιατί προδόθηκε ο αγώνας μας, γιατί κρατηθήκαμε διασπασμένοι και σκλάβοι εσωτερικά, γιατί ο λαός μας καταληστεύθηκε αντί να προετοιμαστεί για την εθνική άμυνα, γιατί γαλουχήθηκαν στις γραμμές μιας καταστάσεως η διαφθορά κι η προδοσία, γιατί οι Τσολακογλου και Σία, αυτοί που αποσύνθεσαν το μέτωπο και χτύπησαν πισώπλατα τον φαντάρο, τον τσολιά, τον Κύπριο και Δωδεκανήσιο εθελοντή, τον ήρωα της Κρήτης, παίζαν ηγετικό ρόλο τότε.

Τώρα όμως το ζήτημα είναι πώς θα ξεσκλαβωθούμε. Και σ’ αυτό μια είναι η απάντηση. Η Ένωση όλων στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα. Η οργανωμένη καθοδήγησή του.

Κι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του ΕΑΜ (του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου) που ιδρύεται.

Γιώργος Σιάντος

Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης)

Explore posts in the same categories: History

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε